Ihanat kesäkalusteet – näin huollat ja pidennät ulkokalusteidesi elinkaarta

Ihanat kesäkalusteet – näin huollat ja pidennät ulkokalusteidesi elinkaarta

Oikein huollettuna kesäkalusteet säilyvät hyvinä vuosia, jopa vuosikymmeniä. Siksi onkin hyvä huomioida muutamia asioita valittaessa omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvia kesäkalusteita.

Nykyään vaihtoehtoja ulkokalusteissa on useita niin muotoilun kuin materiaalienkin osalta. Ulkonäkö on usein se, mikä ensimmäisenä houkuttaa ostamaan, jonka vuoksi kesäkalusteissa käytettäviin materiaaleihin kannattaakin hieman perehtyä ennen ostopäätöstä. Materiaalien lisäksi on hyvä miettiä, kesäkalusteiden sijoituspaikkaa. Onko alue suoraan säävaihteluiden armoilla vai sijoitetaanko kalusteet mahdollisesti lasitetulle terassille säältä suojaan, sekä sitä millainen tila kesäkalusteiden säilyttämiseen itseltä löytyy kauden päätyttyä – löytyykö kotoa esimerkiksi kuiva varastotila, jossa kalusteita voi säilyttää talven ajan.

Materiaalit

Puu

Kesäkalusteissa käytetään pääosin massiivipuuta, jonka hoito vaatii käyttötarkoitukseen sopivan öljyn. Puuosien öljyäminen tulee tehdä kuivassa tilassa, jossa lämpötila on mahdollisimman lähellä normaalia huoneenlämpöä (20-24°C). Öljykäsittely tulisi tehdä mielellään vähintään kahdesti vuodessa – ennen käyttöönottoa ja ennen varastointia. Tarvittaessa käsittelyn voi tehdä useamminkin. Puiset kesäkalusteet suositellaan säilytettäväksi talven ajan kuivassa tilassa, jossa lämpötila ei vaihtele. Ennen öljyämistä puiset osat voi tarvittaessa käydä läpi hiomapaperilla. Oikein hoidettuna puiset kesäkalusteet kestävät ja säilyvät pitkään.

Muovi ja polyrottinki                                        

Täysimuoviset kesäkalusteet ovat nykyään harvassa, mutta muovi on edelleen yleinen kesäkalusteissa käytetty materiaali. Sitä käytetään pääosin teräs- ja alumiinirunkoisten runkojen kanssa. Muovi on helppohoitoinen materiaali ja kevyt siirrellä paikasta toiseen, polyrottinkina se myös miellyttää silmää. Pintamateriaalina pöydissä muovin ja muovisekoitteen kanssa on hyvä huomioida, että lasien ja kuumien juomien alle tulisi laittaa vähintään lasinalunen suojaamaan pöytää. Mikäli se unohtuu, auringon paistaessa lämpö ja nk. suurennuslasiefekti saattaa aiheuttaa muovin kuplimista. Käyttöön sillä ei luonnollisesti ole vaikutusta, mutta tuotteen ulkomuoto saattaa kärsiä.

Kuitusementti                          

Kuitusementti muistuttaa ulkonäöltään betonia tai sementtiä, mutta on huomattavasti kevyempi materiaali kuin edellä mainitut. Kuitusementti on luonnonmukainen ja kestävä materiaali. Kesäkalusteiden kuitusementti on helppohoitoista ja kestää säässä kuin säässä. Ainoastaan kovilla pakkasilla kannattaa varoa aiheuttamasta kolhuja – niiden seurauksena kuitusementti saattaa haljeta.

Rottinki                                     

Rottinki materiaalina on kestävä ja se sietää mainiosti lämpötilavaihteluita, näin ollen kylmyys ei haittaa rottinkisia tuotteita. Rottinki ei kuitenkaan kestä kosteutta (vettä/lunta) siksi rottinkiset tuotteet ovatkin parhaimmillaan sisätiloissa tai lasitetuilla parvekkeilla sekä katetuilla terasseilla. Toki rottinkikalusteita voi käyttää kauniina kesäpäivänä myös puutarhassa, kunhan muistaa illan tullen nostaa kevyet rottinkikalusteet säältä suojaan. Rottinkituotteiden puhdistamiseen paras tapa on käyttää kosteaa liinaa jolla pyyhkii pölyt kalusteiden pinnalta. 

Teräs                                         

Terästä käytetään yleisesti kesäkalusteiden rungoissa ja se onkin hyvin eri olosuhteissa kestävää. Ennen kuin tuotteet laittaa säilöön talvikauden ajaksi tulisi kalusteet kuivata huolellisesti. Vaikka teräs itsessään kestää kosteutta hyvin, voi kosteus erityisesti ruuvien kohdalla aiheuttaa ruostumista ja siten myös rungon heikkenemistä.

Alumiini                                    

Kevytrakenteiset ja kestävät kesäkalusteet ovat rungoltaan alumiinia. Alumiinissa ei ole samaa ruostumisen vaaraa kuin teräsrunkoisissa kalusteissa, joten ne kestävät paremmin kosteutta. Silti suosituksena on, että myös alumiinirunkoiset kalusteet kuivataan huolellisesti  ennen säilytykseen laittamista.

Ulkotekstiilit                             

Valtaosa ulkotekstiileistä, erityisesti tyynyt ja pehmusteet, ovat UV-suojakäsiteltyjä. Ulkotekstiilit kestävät kosteutta kohtuullisesti, mutta sateelta ne kannattaa siirtää suojaan joko erilliseen pehmustelaatikkoon tai sisätiloihin, mikäli ulkotilojen oleskelualue ei ole katettu. Tekstiilien putsaamiseen voi käyttää kosteaa liinaa. Pesuohjeet yleensä löytyvät tuotteista itsestään, mikäli tuotteet ovat ovat pestäviä. Vaikean tahran voi yrittää puhdistaa miedolla saippuavedessä (vesi+Fairy) kostutetun liinan avulla.